Välkommen till en ny uppdatering om projektet “En damm i taget”! Idag delar vi om steg 2 i etapp 1.
Steg 2 – Etapp 1: Planering & Design
I den andra delen i första etappen fokuserar vi på planering och design av dammen och omgivningen.
- En detaljerad design för dammen är utformad baserat på platsens unika förutsättningar och projektets mål.
- Ekologiska principer är integrerade och hänsyn till biologisk mångfald i designen är tagen för att skapa en hållbar livsmiljö.
- Material bestämt och konstruktionsteknik baserat på projektets omfattning och budget.
Dags att planera och rita
Nu går vi in i fasen “planering och design” för dammen och platsen för vår damm. Detta är en avgörande del av processen där vi tar hänsyn till platsens unika förutsättningar som vi fastställde i tidigare post om platsval för dammen och projektets mål för att skapa en hållbar och funktionell livsmiljö. Låt oss dyka djupare in i vad vi fokuserar på i denna fas…
Detaljerad design för dammen med fokus på vatten.
Centralt i vårt arbete är att skapa en detaljerad design för dammen. Detta innebär att vi tar hänsyn till hydrologi när vi utformar dammen och omgivande landskap för att skapa en harmonisk och funktionell struktur.
Genom att analysera vattenflöden, avrinning och nederbördsmönster kan vi dimensionera dammen och dess tillhörande infrastruktur på ett sätt som minimerar risken för översvämningar, erosion och vattenbrist. Det är också viktigt att beakta eventuella källor till föroreningar eller föroreningar i det omgivande området för att säkerställa att vårt vatten är rent och hälsosamt för djurliv.
Design – Damm och omgivande landskap:
När vi planerar och designar vår damm är det av yttersta vikt för oss att den smälter väl in i det omgivande landskapet. Detta för att vi som bor här kommer att se platsen och passera platsen dagligen.
Genom att integrera dammen harmoniskt med den naturliga miljön kan vi skapa en plats som inte bara är funktionell utan också estetiskt tilltalande.
Vi önskar att detta blir en plats som många vill replikera på sina egna marker, eller trädgårdar så att vi bit för bit en damm i taget ger den biologiska mångfalden habitat för sina livscykler.
Vi tar hänsyn till omgivande vegetation, naturformationer och stil för att välja material och designelement som kompletterar landskapets skönhet och karaktär.
Skapande av föda och boplatser till djur i området:
En central del av vår design är att inkludera föda och boplatser för omgivande fauna runt dammen.
Boplatser i form av:
-
- Faunadepå i form av ett ordentligt ris-staket i väster.
- Stenmurar i söder- och öster-läge
- Stenpartier i anslutning till jord.
- Sand
- Trästubbar /Stammar
- Holkar till fåglar
- Fladdermus-holkar
Föda i form av:
- Nektarrika växter i form av buskar, träd och örter från tidig till sen säsong.
- Pollenrika växter som vaknar tidigt på våren och som genererar föda till sent in på hösten. Varierade växter då olika växter ger olika typer av sammansatt pollen med olika näringsvärden.
- Vatten
Genom att plantera växter som lockar insekter och andra smådjur skapar vi en livlig och mångfaldig miljö som gynnar både djurlivet och ekosystemet som helhet. Vi skapar även strukturer som stenar och trädstubbar som kan fungera som boplatser för olika djurarter, vilket bidrar till en ökad biologisk mångfald och en balanserad ekosystem.
Främjande av biologisk mångfald och naturlig balans
Vi är medvetna om att dammen kan producera en hel del mygglarver, men vi ser detta som en möjlighet att gynna delar av ekosystemet. Mygglarverna utgör en viktig föda för grodor, sländor och fladdermöss i området. Genom att skapa en balans mellan olika djurarter bidrar vi till ett hälsosamt och stabilt ekosystem där varje del spelar sin roll.
Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan man välja en optimal plats för att bygga en damm som är både funktionell och hållbar i sin omgivning.
Avskärmning mot väg i form av kastanjestaket.
Vi har också planerat att sätta upp ett staket längs tomtkanten. Detta beslut är grundat både på säkerhetsskäl för att förhindra att någon oavsiktligt går rakt ner i dammen samt för att skydda den biologiska mångfalden som trivs i och runt dammen. Även om det är få människor som passerar dammen, särskilt under höstperioden, vill vi säkerställa att eventuella besökare inte stör de känsliga ekosystemen som finns där. Genom att sätta upp ett staket kan vi balansera säkerhet med bevarande av naturen och skapa en miljö där både människor och djur kan trivas harmoniskt.
Vi hoppas att ni kommer tycka det är givande och intressant att följa projektet, “En damm i taget”.