Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

VÀlkommen till Zon C pÄ Ingelsta Golfklubb, en plats dÀr skönhet och natur möts pÄ vÀgen upp mot klubbhuset. HÀr, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket ger perfekta förutsÀttningar för en rik mÄngfald av vÀxter.

TrÀdgÄrdens PÀrla pÄ VÀgen till Klubbhuset

FrÄn aromatiska örter till prunkande perenner, varje vÀxt i Zon C har valts med omsorg för att bidra till bÄde estetik och ekologi.

Naturens Mosaik vid Klubbhuset

NÀr du passerar Zon C, antingen pÄ vÀg upp till eller ner frÄn klubbhuset pÄ Ingelsta Golfklubb, kommer du att passera en plantering som kommer att vara rik pÄ bÄde fÀrg och liv. HÀr har varje vÀxt noggrant valts ut för att skapa en harmonisk samling som kombinerar estetisk skönhet med ekologisk funktion. Denna mÄngfaldiga flora Àr inte bara en fröjd för ögat utan spelar ocksÄ en avgörande roll i att frÀmja den lokala biologiska mÄngfalden och skapa en hÄllbar miljö.

 

VĂ€xter i Zon C – En Djupdykning i Varje Arts Unika KaraktĂ€r:

FrÄn doftande örter till fÀrgstarka perenner och robusta buskar, varje art i Zon C har sina unika egenskaper som bidrar till ett mer dynamiskt och hÀlsosamt ekosystem. LÄt oss nu utforska varje vÀxt lite djupare och upptÀcka hur de bidrar till bÄde skönhet och biologisk mÄngfald, vilket gör varje besök till en upptÀcktsfÀrd genom naturens under.

Trollpil 

  • Trollpilen, med sina skulpturala och slingrande grenar, ger en dramatisk visuell effekt. Denna buske Ă€r inte bara en fröjd för ögat utan skapar ocksĂ„ en habitat för smĂ„fĂ„glar som söker skydd och nĂ€ring.

Kungsoregano 

  • En aromatisk ört som med sina lila blomstĂ€llningar inte bara tillför smak i köket utan ocksĂ„ lockar till sig en myriad av pollinerare, vilket bidrar till den biologiska mĂ„ngfalden i trĂ€dgĂ„rden.

NĂ€va

  • Denna pĂ„litliga och tĂ„liga perenn med dess mjuka lila blommor fungerar utmĂ€rkt som marktĂ€ckare, undertrycker ogrĂ€s och erbjuder en kontinuerlig blomning som gynnar pollinerande insekter.

Hosta

  • Med sina stora, dekorativa blad Ă€r hostan en favorit i skuggiga trĂ€dgĂ„rdsdelar. De fascinerande bladen ger struktur och fĂ€rg, Ă€ven i de mest dolda hörnen.

Iris

  • Irisens majestĂ€tiska blommor stĂ„r som kungliga vakter lĂ€ngs trĂ€dgĂ„rdspaden. Deras unika form och fĂ€rgstarka kronblad lockar till sig specialiserade pollinerare och erbjuder en storslagen syn nĂ€r de blommar.

PrÀstkrage

  • Denna klassiska blomma med sin charmiga enkelhet bidrar till en kĂ€nsla av svensk sommar och lockar till sig en mĂ„ngfald av insekter som söker efter nektar och pollen.

KÀrleksört 

  • Denna robusta suckulent, med sina tjocka blad och stjĂ€rnformade blommor, Ă€r en magnet för fjĂ€rilar och bin. KĂ€rleksört Ă€r inte bara tĂ„lig mot torka utan ocksĂ„ en sen blommare som tillför liv till trĂ€dgĂ„rden lĂ„ngt in pĂ„ hösten.

Lavendel

  • Lavendelns bedövande doft och vackra lila blommor skapar en sinnesro och Ă€r oumbĂ€rlig för att locka till sig fjĂ€rilar och bin, vilket gör den till en essentiell del i varje ekologisk trĂ€dgĂ„rd.

Vinka

  • Denna lĂ€ttskötta marktĂ€ckare breder ut sig snabbt och skapar en tĂ€t matta av gröna blad och smĂ„, stjĂ€rnlika blommor, vilket ger en enhetlig grund för andra vĂ€xter att skina mot.

Höstaster

  • Höstasters sena blomning ger en vĂ€lbehövlig fĂ€rgklick nĂ€r mĂ„nga andra blommor börjar vissna, och stödjer sent aktiva pollinerare som förbereder sig för vintern.

Vallört Bocking 14 

  • Denna variant av vallört Ă€r kĂ€nd för sin förmĂ„ga att förbĂ€ttra jorden genom att generera nĂ€ringsĂ€mnen i jorden dĂ€r den Ă€r planterad. Dessutom Ă€r dess lila blommor populĂ€ra bland bin.

DaggkÄpa

  • Med sina unika blad som fĂ„ngar och glittrar med daggdroppar, erbjuder daggkĂ„pan inte bara visuell fascination utan Ă€ven praktisk nytta som erosionsskydd.

Fingerborgsblomma

  • Denna stĂ„tliga vĂ€xt med sina dramatiska blommor Ă€r inte bara en visuell höjdpunkt utan Ă€ven en viktig kĂ€lla till nektar för humlor.

Varje vÀxt i Zon C har noggrant valts ut för att skapa en trÀdgÄrd som Àr lika levande som den Àr vacker. HÀr blomstrar inte bara vÀxterna, utan ocksÄ en hel gemenskap av pollinerare och vilda djur, vilket gör varje besök till en upptÀcktsresa.

     LÀs mer om varje vÀxt pÄ vÄr webb!

    đŸ™đŸŒ VĂ„rt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av vĂ„ra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vĂ€gleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mĂ„ngfald pĂ„ platser dĂ€r platser om blommande och Ă€tbart kan skapas. Med ditt stöd Ă€r vi redo att forma en hĂ„llbar framtid dĂ€r kommande generationer kan njuta av och lĂ€ra av naturens underverk.

     

     

    Konsten att bygga en damm

    En kurs för trĂ€dgĂ„rdsentusiaster - Konsten att bygga en damm     VĂ€lkommen till inspirerande information om kursen i konsten att bygga en damm! För dig som Ă€lskar trĂ€dgĂ„rdsskötsel och vill lĂ€ra dig att skapa en vacker och harmonisk vattenelement, Ă€r denna...

    read more

    Planering & Design – En damm i taget

    VÀlkommen till en ny uppdatering om projektet "En damm i taget"! Idag delar vi om steg 2 i etapp 1. Steg 2 - Etapp 1: Planering & DesignI den andra delen i första etappen fokuserar vi pÄ planering och design av dammen och omgivningen.  En detaljerad design för...

    read more

    Platsval för damm – En damm i taget

    Det Àr augusti 2023 och vi kickstartar projektet "En damm i taget"! Projektet Àr ett arbete i att skapa en trÀdgÄrdsdamm som skall syfta till att bidra positivt till den biologiska mÄngfalden i omrÄdet. Vi Àr glada att kunna dela med oss av vÄra framsteg och berÀtta...

    read more
    Rodhodendron Rodhodendron spp.

    Rodhodendron Rodhodendron spp.

    Rododendron spp . Àr en av de mest spektakulÀra och populÀra buskarna i tempererade trÀdgÄrdar över hela vÀrlden. Dessa vackra vÀxter Àr kÀnda för sina dramatiska blomningar som finns i en mÀngd olika fÀrger. Med över tusen arter i slÀktet Rododendron finns det en...

    read more
    KrusvinbĂ€r Ribes × nidigrolaria – Josta

    KrusvinbĂ€r Ribes × nidigrolaria – Josta

    KrusvinbĂ€r eller JostabĂ€r, vetenskapligt benĂ€mnt Ribes × nidigrolaria, Ă€r en spĂ€nnande hybrid mellan svartvinbĂ€r och krusbĂ€r. Denna robusta buske kombinerar svartvinbĂ€rets smakintensitet med krusbĂ€rets storlek och saftighet, vilket gör den till en favorit bland...

    read more
    Åbrodd Artemisia abrotanum L.

    Åbrodd Artemisia abrotanum L.

    Åbrodd Artemisia abrotanum L., Ă€ven kĂ€nd som gubbakĂ€gg eller coca cola-ört, Ă€r en historiskt vĂ€rdefull och aromatisk ört med en distinkt doft som pĂ„minner om coca cola. Denna perenn Ă€r sĂ€rskilt uppskattad för sitt grĂ„gröna, finflikiga bladverk och dess anvĂ€ndning bĂ„de...

    read more
    DaggkÄpa Alchemilla mollis

    DaggkÄpa Alchemilla mollis

    DaggkÄpa, med det vetenskapliga namnet Alchemilla mollis, Àr en charmig perenn som Àr Àlskad för sina unika blad som samlar vattendroppar och skapar en pÀrlande effekt i morgonljuset. Denna lÀttskötta och robusta vÀxt Àr en favorit i mÄnga trÀdgÄrdar, inte bara för...

    read more

    Hey there!

    I’m M

    FÖLJ MIG!

    TrÀdgÄrdsdesigner med förkÀrlek för estetik, hÄllbar, Àtbar trÀdgÄrdsdesign, biologisk mÄngfald och med spetskompetens inom skogstrÀdgÄrdsodling.

     

     

    Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er pÄ Fauna Funga Flora Blog.

    Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” Ă€r en viktig följeslagare till miljövĂ€nligt.

    I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, dÀr 20% Àr total estetik (hÀr fÄr exempelvis vÀxter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mÄngfalden av djur i trÀdgÄrden).

    Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den frÀmjar biologisk mÄngfald pÄ platsen.

    Att skapa vÀrde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hÄllbar plats dÀr naturens resurser fÄr öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mÄngfalden Àr nÄgot jag finner oerhört viktigt och tillfredstÀllande.

    För mig Àr kombinationen funktionell, hÄllbar och estetisk en viktig design-trio. Det bÀsta Àr att det Àr en 100% möjlig kombination!

    Livskvalitet Àr att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

    Kurser m.m.

    Skapa en egen skogstrÀdgÄrd

    Vill du ha en trĂ€dgĂ„rd skapad med den hĂ„llbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? DĂ„ kan denna bok hjĂ€lpa dig pĂ„ vĂ€gen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vĂ€gen.

    Permakulturdesign
    – Step by Step Guide

    Vill du ha en trĂ€dgĂ„rd skapad med den hĂ„llbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? DĂ„ kan denna bok hjĂ€lpa dig pĂ„ vĂ€gen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vĂ€gen.

    Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

    The Featured Posts

    It’s all on here on how to be successful

    DaggkÄpa Alchemilla mollis

    DaggkÄpa Alchemilla mollis

    DaggkÄpa, med det vetenskapliga namnet Alchemilla mollis, Àr en charmig perenn som Àr Àlskad för sina unika blad som samlar vattendroppar och skapar...

    Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

    Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

    Köpte nĂ„gra kvistar av detta underbara trĂ€d 2020 efter att jag förelĂ€st pĂ„ en av scenerna pĂ„ ÄlvsjömĂ€ssan... Jag och Sara BĂ€ckmo hade var sin...

    Dragon Artemisia dracunculus

    Dragon Artemisia dracunculus

    Dragon - Artemisia dracunculusÀr, en oumbÀrlig ört i kökstrÀdgÄrden, kÀnd för sin distinkta smak som höjer smaken i mÄnga matrÀtter. Denna...

    There are more posts…for you to read

    Konsten att bygga en damm

    Konsten att bygga en damm

    En kurs för trĂ€dgĂ„rdsentusiaster - Konsten att bygga en damm     VĂ€lkommen till inspirerande information om kursen i konsten att bygga en...

    Grön Revolution pÄ Ingelsta Golfklubb

    Grön Revolution pÄ Ingelsta Golfklubb

    NÀr man tÀnker pÄ golfklubbar, Àr det lÀtt att förestÀlla sig perfekta grÀsytor som underhÄlls med hjÀlp av kemikalier och maskiner som slukar...

    Fauna Funga Flora

    FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

    ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

    TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - TĂ€vlingen finns pĂ„ vĂ„r fb sida se lĂ€nk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
    Drömmer du om att skapa en skogstrĂ€dgĂ„rd? DĂ„ ska du fĂ„ lite tips av mig. För att skapa en en skogstrĂ€dgĂ„rd behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trĂ€dgĂ„rdsdesign du kan med fördel vĂ€lja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. BestĂ€m vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogstrĂ€dgĂ„rd kommentera och berĂ€tta hur den förgyller ditt liv â˜€ïžđŸ“đŸ‘đŸ«đŸŒłđŸŒż Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
    Grundstammar till helgens kurser i ympning đŸ„° Vill ni komma pĂ„ ympkurs 12-15 pĂ„ söndag hos oss. AnmĂ€l dig hĂ€r: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
    Kursen kombinerar skogstrÀdgÄrdsodling och permakulturdesign och hÄlls pÄ VÀstergÄrden i Granhed utanför Katrineholm. 

DÀr har kursledaren Mireille Lewis skapat en trÀdgÄrd som innehÄller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, dÀr det finns spÀnnande planteringar av frukttrÀd bÄde svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bÀr av olika sorter bÄde kÀnda och mindre vanliga samt perenna grönsaker och Àtbara marktÀckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du ocksĂ„ ha en lĂ€ttskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger pĂ„ ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

DÄ Àr det hÀr en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
    Translate »