Zon G: En Oas vid Driving Range

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en blommande refug genom noggrant utvalda växter som trivs under dessa krävande förhållanden. Här kan besökare ta en paus från spelet för att äta en medhavd lunch eller njuta av en kopp kaffe, omgivna av naturens skönhet.

En blomstrande plats för golfare och gäster

Genom noggrant val av tåliga och mångsidiga arter, bidrar detta område inte bara estetiskt utan också ekologiskt, med fokus på att främja biologisk mångfald och utnyttja växternas smakrika potential.

Växter som förgyller varje stund

När du tar en paus vid sittområdet intill driving range, finns Zon G’s varsamt blomsterklädda slänt. På denna plats har vi planterat lite växter vi hoppas skall vilja stanna här och förgylla platsen. Varje växt här har omsorgsfullt valts för sin förmåga att trivas under de torra och soliga förhållandena och var och en bidrar på sitt unika sätt till en mer njutbar och inbjudande miljö.

 

Växter i zon G:

Dessa växter har inte bara valts för deras estetiska kvaliteter och tålighet, utan även för deras förmåga att skapa en behaglig och inbjudande atmosfär för alla som söker en stunds avkoppling vid klubbens driving range.

Låt oss utforska de individuella bidragen från varje specifik art som vi hoppas tillsammans ska skapa denna levande palett av grönska och färg i denna annars tomma sluttning.

Taggfri björnbär 

  • Biologisk mångfald: Dessa lättskötta buskar lockar till sig pollinerare och erbjuder saftiga bär som kan plockas och avnjutas på plats.
  • Trädgårdscharm: De tjocka bladen och de rikliga, söta bären skapar en naturlig skärm som ger både skönhet och avskildhet för sittområdet.

Dragon 

  • Biologisk mångfald: Dess små, diskreta blommor lockar till sig nyttiga insekter, vilket bidrar till ett hälsosamt ekosystem.
  • Doftande atmosfär: Dragonens starka, kryddiga doft berikar luften, vilket förhöjer upplevelsen för de som sitter och avkopplar i området.

Ulleternell 

  • Visuell effekt: Ulleternellens silvergrå bladverk och vitaktiga blommor skänker en lugn och mjuk känsla till landskapet.
  • Långvarig skönhet: Denna växt behåller sitt dekorativa värde även efter blomningen, tack vare sina torktåliga och bestående blommor.

Kärleksört 

  • Strukturellt intresse: Med sina tjocka, saftiga blad och stjärnlika blommor ger kärleksörten textur och färg till trädgårdsdesignen.
  • Underhållsfri skönhet: Kärleksört är extremt torktålig och kräver minimalt med skötsel, vilket gör den idealisk för denna soliga plats.

Fibblor 

  • Biologisk mångfald: Denna grupp av vilda blommor är inte bara vackra, utan de stödjer också ett brett utbud av lokala insekter.
  • Naturlig skönhet: Fibblor adderar en touch av vildmark till trädgården, vilket förstärker den naturliga atmosfären i området.

Iris

  • Strålande färger: Irisens dramatiska blommor är en visuell höjdpunkt och bidrar till en levande och välkomnande miljö.
  • Lätt skötsel: Trots sin imponerande skönhet är iris förvånansvärt lätt att underhålla, vilket är perfekt för detta underhållssnåla landskap.

Näva

  • Fortlöpande blomning: Näva ger en kontinuerlig display av blommor från vår till höst, vilket säkerställer att sittområdet alltid är omgivet av färg.
  • Marktäckande förmåga: Denna växt hjälper till att hålla ogräs borta och bidrar till trädgårdens estetiska enhetlighet.

Prästkrage

  • Folklig charm: Prästkragen, med sin klassiska skönhet, tillför en känsla av svensk sommar och lantlig idyll.
  • Låg underhåll: Dessa blommor är extremt tåliga och kräver lite skötsel, vilket gör dem idealiska för denna miljö.

Vinka

  • Grönt täcke: Vinka sprider sig snabbt och skapar ett frodigt, grönt täcke som kompletterar de övriga växterna.
  • Långvarig grönska: Dess lövverk förblir grönt och friskt även under de torraste månaderna.

Jordgubbar

  • Direkt njutning: Jordgubbar erbjuder inte bara estetisk tillfredsställelse utan också en fräsch, söt smak som besökare kan plocka och äta direkt.
  • Biologisk mångfald: Attraherar ett flertal pollinerare och bidrar till trädgårdens ekologiska balans.

 

Genom dessa noggrant utvalda växter, har Zon G blivit mer än bara ett sittområde; det är en levande, blomstrande trädgård som bjuder in alla att stanna upp, vila och njuta av naturens skönhet.

     Läs mer om varje växt på vår webb!

    🙏🏼 Vårt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vägleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mångfald på platser där platser om blommande och ätbart kan skapas. Med ditt stöd är vi redo att forma en hållbar framtid där kommande generationer kan njuta av och lära av naturens underverk.

     

     

    Konsten att bygga en damm

    En kurs för trädgårdsentusiaster - Konsten att bygga en damm     Välkommen till inspirerande information om kursen i konsten att bygga en damm! För dig som älskar trädgårdsskötsel och vill lära dig att skapa en vacker och harmonisk vattenelement, är denna...

    read more

    Planering & Design – En damm i taget

    Välkommen till en ny uppdatering om projektet "En damm i taget"! Idag delar vi om steg 2 i etapp 1. Steg 2 - Etapp 1: Planering & DesignI den andra delen i första etappen fokuserar vi på planering och design av dammen och omgivningen.  En detaljerad design för...

    read more

    Platsval för damm – En damm i taget

    Det är augusti 2023 och vi kickstartar projektet "En damm i taget"! Projektet är ett arbete i att skapa en trädgårdsdamm som skall syfta till att bidra positivt till den biologiska mångfalden i området. Vi är glada att kunna dela med oss av våra framsteg och berätta...

    read more
    Rodhodendron Rodhodendron spp.

    Rodhodendron Rodhodendron spp.

    Rododendron spp . är en av de mest spektakulära och populära buskarna i tempererade trädgårdar över hela världen. Dessa vackra växter är kända för sina dramatiska blomningar som finns i en mängd olika färger. Med över tusen arter i släktet Rododendron finns det en...

    read more
    Krusvinbär Ribes × nidigrolaria – Josta

    Krusvinbär Ribes × nidigrolaria – Josta

    Krusvinbär eller Jostabär, vetenskapligt benämnt Ribes × nidigrolaria, är en spännande hybrid mellan svartvinbär och krusbär. Denna robusta buske kombinerar svartvinbärets smakintensitet med krusbärets storlek och saftighet, vilket gör den till en favorit bland...

    read more
    Åbrodd Artemisia abrotanum L.

    Åbrodd Artemisia abrotanum L.

    Åbrodd Artemisia abrotanum L., även känd som gubbakägg eller coca cola-ört, är en historiskt värdefull och aromatisk ört med en distinkt doft som påminner om coca cola. Denna perenn är särskilt uppskattad för sitt grågröna, finflikiga bladverk och dess användning både...

    read more
    Daggkåpa Alchemilla mollis

    Daggkåpa Alchemilla mollis

    Daggkåpa, med det vetenskapliga namnet Alchemilla mollis, är en charmig perenn som är älskad för sina unika blad som samlar vattendroppar och skapar en pärlande effekt i morgonljuset. Denna lättskötta och robusta växt är en favorit i många trädgårdar, inte bara för...

    read more

    Hey there!

    I’m M

    FÖLJ MIG!

    Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

     

     

    Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

    Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

    I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

    Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

    Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

    För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

    Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

    Kurser m.m.

    Skapa en egen skogsträdgård

    Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

    Permakulturdesign
    – Step by Step Guide

    Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

    Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

    The Featured Posts

    It’s all on here on how to be successful

    Daggkåpa Alchemilla mollis

    Daggkåpa Alchemilla mollis

    Daggkåpa, med det vetenskapliga namnet Alchemilla mollis, är en charmig perenn som är älskad för sina unika blad som samlar vattendroppar och skapar...

    Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

    Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

    Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

    Dragon Artemisia dracunculus

    Dragon Artemisia dracunculus

    Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

    There are more posts…for you to read

    Konsten att bygga en damm

    Konsten att bygga en damm

    En kurs för trädgårdsentusiaster - Konsten att bygga en damm     Välkommen till inspirerande information om kursen i konsten att bygga en...

    Grön Revolution på Ingelsta Golfklubb

    Grön Revolution på Ingelsta Golfklubb

    När man tänker på golfklubbar, är det lätt att föreställa sig perfekta gräsytor som underhålls med hjälp av kemikalier och maskiner som slukar...

    Fauna Funga Flora

    FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

    ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

    TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
    Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
    Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
    Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
    Translate »